مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي مبنای تغذیه گیاهی در سیستم ارگانیك، حفظ و ارتقاء حاصلخیزی خاك و تامین نیاز غذایی و سلامت محصول با استفاده از منابع غیرشیمیایی
چهارشنبه, 31 ارديبهشت 1404

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبيعي آذربایجان شرقی

  • ساعت : ۱۰:۰۸
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۲/۰۲ 
  • تعداد بازدید : 1491
  • کد خبر : ۲۲۷۱۸۲
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
مبنای تغذیه گیاهی در سیستم ارگانیك، حفظ و ارتقاء حاصلخیزی خاك و تامین نیاز غذایی و سلامت محصول با استفاده از منابع غیرشیمیایی

8.jpg

احمد بایبوردی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، با بیان این مطلب که  بسیاری بر این باورند که کشاورزی سنتی که در آن از کودها و آفتکش‌های مصنوعی شیمیایی استفاده نمی‌شود، مبنای تغذیه گیاهی در سیستم ارگانیک، حفظ و ارتقاء حاصلخیزی خاک و تامین نیاز غذایی و سلامت محصول با استفاده از منابع غیرشیمیایی است

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، احمد بایبوردی رئیس مرکز گفت: کشاورزی ارگانیک یک سیستم مدیریتی کُل‌ گرایانه است که موجب حفظ و بهبود سلامت اکوسیستم کشاورزی و چرخه‌های زیستی و منابع آب و خاک می‌شود واین نوع کشاورزی بر استفاده از عملیات مدیریتی به جای استفاده از نهاده‌های خارج از مزرعه تاکید دارد.

وی بیان کرد:کشاورزی ارگانیک یک روش طبیعی در امر تولید محصولات کشاورزی، باغی و دامی است که هماهنگ با طبیعت و زنجیره طبیعی موجودات زنده حاصل می‌شود. مبنای تغذیه گیاهی در سیستم ارگانیک، حفظ و ارتقاء حاصلخیزی خاک و تامین نیاز غذایی و سلامت محصول با استفاده از منابع غیرشیمیایی است.

احمد بایبوردی با اشاره هدف اصلی در کشاورزی رایج اظهار داشت: در کشاورزی رایج با توجه به افزایش نیازها و محدودیت منابع، هدف اصلی افزایش حداکثری تولید است و در آن به پیامد‌های میان مدت و درازمدت مدیریت اکوسیستم کشاورزی بر پایداری منابع، سلامت محیط و انسان و دیگر ابعاد اقتصادی- اجتماعی کشاورزی توجه نمی‌شود.

وی ادامه داد:این استفاده ابزاری از گیاهان، جانوران و محیط زیست ریشه در نگرش تک بُعدی انسان محور دارد و بشر با این نگرش موجب تخریب محیط زیست و در نهایت تهدید سلامت خود شده است. در این رهیافت به جای کاربرد نهاده‌های مصنوعی از روش‌ها، نهاده‌ها و عملیات زراعی، زیستی و مکانیکی برای تامین نیازهای اکوسیستم کشاورزی بهره می‌گیریم و همین روند است که منجر به تولید غذای سالم می‌شود.

وی با اشاره به اینکه کشاورزی ارگانیک باید بر پایه چرخه‌های اکولوژیک زنده بماند ابراز کرد: پایه سیستم‌ها و چرخه‌های اکولوژیک زنده بوده و موجب تقویت و تثبیت این سیستم‌ها و چرخه‌ها شود. فرصت‌های حیاتی در میان گونه‌های زنده موجود در محیط زیست با عدالت توزیع شود که با رعایت اصل سلامت این هدف محقق می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی افزود:کشاورزی ارگانیک باید به شکلی پیشگیرانه و متعهدانه مدیریت شود تا سلامت و رفاه نسل فعلی،‌ نسل‌های آینده و محیط زیست صیانت شود.

وی بیان کرد:بررسی‌های اخیر نشان می دهد با توسعه تکنولوژی، مصرف جهانی آفتکش‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهای دامی و هورمون‌ها در تولید مواد غذایی به ویژه در کشورهای در حال توسعه رشد چشمگیری داشته است که منجر به اثرات سوء انکارناپذیری بر سلامت انسان از جمله بروز انواع ناهنجاری‌ها در کودکان شده است. و بیش از 1180 ماده موثره آفتکش به عنوان قارچکش، حشره ‌کش و علفکش در دنیا مصرف می‌شوند.

احمد بایبوردی گفت:براساس آمار موجود کمتر از یک درصد حجم آفتکش‌های مورد استفاده به بدن آفت هدف وارد یا توسط آن مصرف می‌شود، بنابراین ورود بیش از 99 درصد آن به محیط زیست و محصولات غذایی اجتناب‌ناپذیر است. و به دلیل نبود آموزش کافی کشاورزان و دامداران و مصرف بی‌رویه سموم، ‌کودهای شیمیایی و داروها به ویژه در زمان نزدیک به برداشت محصول یا کشتار دام، به طور قطع مصرف کنندگان در معرض خطر جدی قرار دارند.این خطرات زمینه‌ ساز بسیاری از بیماری‌های ناشی از غذا و بروز انواع سرطان‌ها به دلیل آلودگی‌های شیمیایی و بیولوژیک مواد غذایی در مراحل مختلف "از مزرعه تا سفره" است.

وی بیان داشت:ایجاد قوانین استاندارد برای محصولات کشاورزی به‌ منظور یکپارچه سازی کشاورزی زیستی در کشور در افزایش تولید محصولات ارگانیک تاثیرگذار خواهد بود.

 رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت:تصویب علامت تجاری به‌ صورت برچسب و نصب آن بر روی محصولات کشاورزی به‌ منظور اطمینان مصرف کنندگان از سالم بودن موادغذایی عاملی برای برقراری ارتباط محصولات ارگانیک با مصرف کننده محسوب می‌شودو ایجاد فرهنگ مصرفی توسط رسانه‌های عمومی برای تشویق و شناسایی مصرف محصولات زیستی نقشی حیاتی قلمداد می شود. همچنین ایجاد اماکن و فروشگاه‌های خاص برای عرضه محصولات زیستی ضروری است. کارشناسان کاهش یارانه‌های کود و سم و تخصیص این یارانه‌ها در راستای تولید محصولات زیستی الزامی می‌دانند.

 

 

روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

امتیاز :  ۳/۶۹ |  مجموع :  ۷۴

برچسب ها