موقعيت استان از نظر تقسيمات حوزه هاي آبخيز كشور
استان آذربايجان شرقي در تقسيمات حوزه هاي آبخيز كشور بخشهايي از سه حوزه آبخيز مهم را بخود اختصاص داده است :
الف – قسمت شمالي استان در محدوده حوزه آبخيز رودخانه ارس قرار گرفته و مساحتي معادل 1412664 هكتار را شامل ميشود. شهرستانهاي جلفا، اهر، ورزقان، كليبر، زنوز و مرند در محدوده اين حوزه قرار دارند.
ب- قسمت مياني استان در محدوده حوزه آبخيز درياچه اورميه واقع شده و مساحت اين قسمت نيز حدود 2039730 هكتار است. شهرستانهاي تبريز، اسكو، آذرشهر، مراغه ،بناب ، عجب شير، ملكان، هريس، سراب، بستان آباد و شبستر در اين محدوده واقع هستند.
پ- قسمت جنوبي استان در محدوده حوزه آبخيز روخانه سفيد رود قرار دارد. مساحت اين قسمت معادل 1059662 هكتار بوده و شهرستانهاي چاراويماق، هشترود و ميانه در اين بخش واقع شده اند. منابع آب استان آذربايجان شرقي، درتقسيمات كوچكتري نيز قرار ميگيرند كه با عناوين زيرحوزه و واحد هيدرولوژيك ناميده ميشوند. بموجب اين تقسيم بندي تمام يا بخشي از زيرحوزهها و واحدهاي هيدرولوژيك بشرح زير:
- در حوزه آبخيز رودخانه ارس 3 زيرحوزه و 12 واحد هيدرولوژيك
- در حوزه آبخيز درياچه اورميه 4 زيرحوزه 8 واحد هيدرولوژيك .
- در حوزه آبخيز رودخانه سفيدرود 1 زيرحوزه و 2 واحد هيدرولوژيك.
در محدوده استان آذربايجان شرقي قرار ميگيرند.
حوزه آبخيز ارس
مشخصات زيرحوزه ها و واحدهاي هيدرولوژيك كه تمام يا بخشي از آنها در استان آذربايجانشرقي قرار مي گيرد بشرح زير است :
- در حوزه آبخيز رودخانه ارس تمام يا بخشي از :
زيرحوزه قطور چاي شامل واحدهاي هيدرولوژيك زنوزچاي، زيلبرچاي ، آق چاي.زيرحوزه ارس وسطي شامل واحدهاي هيدرولوژيك دره ديزچاي ، ايري چاي، حاجيلرچاي، ايلگنه چاي، كليبرچاي و سلن چاي.زيرحوزه دره رود شامل واحدهاي هيدرولوژيك قره سوي عليا ، اهر چاي و دره رود.
رودخانه ارس يكي از مهمترين رودخانه هاي استان آذربايجانشرقي ميباشد. اين رودخانه از كوههاي مين گول داغ (هزار بركه) در تركيه سرچشمه گرفته و پس از طي 1030 كيلومتر در خاك جمهوري آذربايجان به رود كورا ملحق گرديده و سپس به درياي خزر ميريزد. سرشاخه هاي برون مرزي مهم اين رودخانه عبارتند از : يك سرشاخه از ارتفاعات جمهوري ارمنستان و سرشاخه ديگري از سلسله جبال آرارات در جمهوري تركيه. اين دو سرشاخه در منتهي اليه شمال غربي ايران در محل زنگنه به هم ميپيوندند كه اين منطقه مرز مشترك ايران، نخجوان و تركيه ميباشد.
رود ارس از دوالو، منطقه قرهدوني به طول 430 كيلومتر سرحد سياسي ايران با جمهوري خود مختار نخجوان و جمهوري هاي ارمنستان و آذربايجان است كه در استان آذربايجانشرقي حد شمالي جلفا و ارسباران را تشكيل ميدهد. رودخانه هاي زيلبرچاي، زنوزچاي، حاجيلرچاي، قره سو، اشتبين ، مردانقم ، القنا، صوفي چاي، سلن چاي، كليبر چاي، گوي آغاج، شاهمار، گرگر، داران، ايري چاي، خروانق چاي، دوزال چاي، اهر چاي، از طرف جنوب و در خاك استان آذربايجانشرقي وارد رود ارس ميشوند.رودخانه ارس در خاك جمهوري آذربايجان در جرجواد به رود كورا كه از تفليس جاري است ملحق شده و در ساليان دو شعبه ميشود و بالاخره در خليج قزل آغاج وارد درياي خزر ميگردد.رودخانه ارس حوزه آبخيز بين المللي به وسعت 102000 كيلومتر مربع را زهكشي مينمايد كه حدود 39 درصد وسعت آن در خاك ايران قرار دارد. 12 درصد آب رودخانه ارس از خاك ايران سرچشمه ميگيرد و بقيه از خاك تركيه و جمهوريهاي ارمنستان و آذربايجان تامين مي ردد. مساحتي بيش از 35 درصد حوزه ارس در استان آذربايجانشرقي واقع شده است.حوزه آبريز ارس به چند زيرحوزه و واحد هيدرولوژيك تفكيك شده است كه در اين نوشته زيرحوزهها و واحدهاي هيدرولوژيك واقع در استان آذربايجانشرقي ذكر شدهاند.
زيرحوزه قطور چاي
رودخانه قطورچاي كه در نقطهاي با مختصات جغرافيايي َ27 و ْ45 طول شرقي وَ59 و ْ38 عرض شمالي وارد رودخانه ارس ميگردد، منطقه بزرگي را زهكشي مينمايد كه بخشي از سرچشمههاي آن در خاك تركيه نيز قرار دارد. رودخانه قطور چاي از دهنههاي شمالي رشته كوه منگنه با ارتفاع 3616 متر سرچشمه ميگيرد و سرشاخههاي ديگري نيز در خاك تركيه به اين رود وصل ميشود. قطورچاي در جهت غرب به شرق در محل ميله مرزي 288 وارد خاك ايران ميگردد. شاخههاي فرعي بلاجوك، تاش بلاغ و جليك چاي نيز در خاك ايران به آن پيوسته و همچنان در جهت شرق جريان مييابد. رود الندچاي از سمت چپ بعد رود قازان چاي از سمت جنوب، سپس رود زنوز در محل مظفر آباد از سمت راست و بالاخره رود آق چاي در محل مراكند و از سمت چپ به آن مي پيوندند. قطورچاي به سمت شمال شرق در يك مسير كوهستاني جريان يافته و به رود خانه ارس متصل مي شود.
واحد هيدرولوژيك زنوزچاي
واحد هيدرولوژيك زنوز چاي ، 222784 هكتار وسعت دارد. موقعيت جغرافيايي اين واحد با مختصات َ12 و ْ45 تا َ05 و ْ46 طول شرقي و َ18 و ْ38 تا َ47 ْ38 عرض شمالي تعيين شده است .
رودخانه هاي مهم اين واحد هيدرولوژيك عبارتند از :
رودخانه زيلبرچاي از دامنه هاي جنوب غربي كوه سلطان سنجر سرچشمه گرفته و پس از طي مسيري در جهت شمال به جنوب به سمت غرب جريان مييابد. شاخهاي از كوه مگانه از قسمت شمال و شاخه ديگري از كوه پيرداغ در جنوب به آن ميپيوندد. شاخه ديگري از پوخ داغ در محل دولت آباد متصل ميگردد.رودخانه زنوزچاي از دامنههاي غربي رشته كوههاي كيامكي داغ (3200 متر) شروع شده و سرشاخه هاي شرقي آن از شرق زنوزسرچشمه ميگيرند. اين دوشاخه پس ازجريان در داخل دشت مرند پس از عبور از جاده ترانزيتي و راه آهن مرند - جلفا به همديگر مي پيوندند و سپس در جهت شرق به غرب جريان يافته و در حوالي اجداقه به رودخانه زيلبرچاي ملحق ميشوند.
رودخانه زنوزچاي
زنوز چاي يكي از رودخانه هاي مهم واحد هيدرولوژيك زنوزچاي ميباشد. اين رودخانه از دامنه اي غربي رشته كوههاي كيامكي داغ شروع شده و سرشاخه هاي شرقي آن از شرق زنوز سرچشمه ميگيرند. اين دوشاخه پس از جريان به داخل دشت مرند پس از عبور از جاده ترانزيتي و راه آهن مرند – جلفا به همديگر ميپيوندند و سپس در جهت شرق به غرب جريان يافته و در حوالي اجداقه به رودخانه زيلبر چاي ملحق مي شوند.شاخه هرزندچاي از بخش شمال مرند سرچشمه ميگيرد و به زنوز چاي ميپيوندد. سپس در حاشيه شمالي دشت به طرف غرب امتداد مي يابد و درا ين مسير دو آبراهه نسبتا مهم كله بان و روم قويوسي را دريافت ميكند.رودخانه زنوزچاي داراي رژيم سيلابي بوده و قسمت اعظم جريان آن در فصل بهار مي باشد.
رودخانه زيلبر چاي
رودخانه زيلبرچاي رود مهم ديگر واحد هيدرولوژيك زنوزچاي ميباشد. اين رودخانه از دامنه هاي جنوب غربي كوه سلطان سنجر سرچشمه گرفته و پس از طي مسير ي در جهت شمال به جنوب به سمت غرب جريان مي يابد. شاخه اي از كوه مگانه از قسمت شمال و شا خه ديگري از كوه پرداغ در جنوب به آن مي پيوندد. شاخه ديگري از پوخ داغ در محل دولت آباد متصل مي گردد. اين رود از واحد زنوزچاي خارج شده و در واحد زيلبرچاي جريان مييابد.
آبراهههاي ارلان ، باغلر، محبوب آباد، اسداغي و جورش در داخل دشت مرند وارد رودخانه زيلبرچاي ميگردند.آب رودخانه زيلبرچاي در حد فاصل روستاي بناب تا محل تلاقي رودخانه با جاده ترانزيتي مرند - جلفا مورد استفاده كشاورزان قرار ميگيرد. بين روستاهاي گلزار و يالقوز آغاج اراضي زهداري وجود دارد كه به وسيله رودخانه زيلبرچاي زهكشي ميشود.رودخانه زيلبرچاي داراي رژيم سيلابي بوده و قسمت اعظم جريان آن در فصل بهار مي باشد.
زيرحوزه ارس وسطي
رودخانه ارس از محل ورود رودخانه قطور چاي تا محل ورود دره رود، زيرحوزهاي به مساحت 6547 كيلومتر مربع از ساحل جنوبي را زهكشي مينمايد. مختصات جغرافيايي اين زيرحوزه عبارتست از : َ27 و ْ38 تا َ27 تا ْ39 طول شرقي و َ24 و ْ45 تا َ22 و ْ47 عرض شمالي، 205 كيلومتر از مسير رودخانه ارس در شمال اين زيرحوزه قرار گرفته و مرز آبي كشور ايران و جمهوريهاي آذربايجان و ارمنستان را تشكيل ميدهد. جنوب زيرحوزه محدود به ارتفاعاتي است كه اهم آنها عبارتند از : كوه علي باش، ديوان داغ، هرزند داغ، كيامكي داغ، كوه سلطان سنجر، ايري داغ، كوه كسبه، كوه قباخ تپه، كوه خرمايورت و كوه گشتسر.
از دامنه هاي شمالي ارتفاعات مذكور آبراههها و رودخانههاي متعددي سرچشمه گرفته و به صورت رژيمهاي مستقلي با جهت عمومي جنوب به شمال جريان يافته و به رودخانه ارس ميريزند. درهديزچاي، حاجيلرچاي، ايل گنهچاي، كليبرچاي و سلنچاي از رودخانههاي مهم اين زيرحوزه بشمار ميروند.
واحد هيدرولوژيك دره ديزچاي
اين واحد هيدرولوژيك 102501 هكتار مساحت دارد. مختصات جغرافيايي واحد هيدرولوژيك درهديزچاي عبارتند از : َ24 و ْ45 تا َ55 و ْ45 طول شرقي و َ39 و ْ38 تا َ59 و ْ38 عرض شمالي. رودخانه دره ديزچاي از دامنههايهاي جنوبي كوه جغين كز(1562 متر) سرچشمه ميگيرد. ساير سرشاخهها از ارتفاعات عليباشي، آغداغ و ديوانداغ وارد اين رودخانه ميشوند. درهديزچاي در غرب جلفا واردرودخانه ارس ميگردد.
رودخانه ديگري از كوههاي هرزند داغ و قرهگز و ارتفاعات علمدار گرگر سرچشمه گرفته و در جلفا به رودخانه ارس ميريزد. همچنين رودخانهاي كه از دامنههاي غرب كيامكي داغ سرچشمه ميگيرد نيز به ارس ميپيوندد.
رودخانه دره ديزچاي
رودخانه درهديزچاي بزرگترين رژيم جاري در واحد هيدرولوژيك دره ديزچاي مي باشد. اين رودخانه از دامنههاي جنوبي كوه حفينكز سرچشمه گرفته و با دريافت شعبي از ارتفاعات عليباشي، آغ داغ، ديوانداغ وارد اين رودخانه ميشود و در غرب جلفا وارد رودخانه ارس ميگردد. از ارتفاعات گل فرج نيز شاخه هايي بطور مستقل جريان مييابند.
رودخانه علمدار
رودخانه علمدار نيز در واحد هيدرولوژيك دره ديزچاي جريان دارد. اين رودخانه از ارتفاعات قره گز سرچشمه گرفته و شاخههايي در قسمت شرق از هرزند داغ به آن پيوسته و در ناحيه جلفا به ارس مي پيوندد. اين رودخانه از گرگرو علمدار ميگذرد.جريانهاي مستقلي نيز از كوه كيامكي سرچشمه گرفته و در مسير جنوب به شمال جريان يافته و بالاخره به رودخانه ارس ميپيوندد.آبراهه هاي ديگري نيز به طور مستقل وارد رودخانه ارس ميگردد.
واحد هيدرولوژيك ايري چاي
اين واحد هيدرولوژيك 50276 هكتار مساحت دارد. همچنين واحد مذكور در منطقهاي با مختصات جغرافيايي َ51 و ْ45 تا َ07 و ْ46 طول شرقي و َ34 و ْ38 تا َ54 و ْ38 عرض شمالي قرار دارد كه ازشمال به رودخانه ارس محدود ميشود. حد جنوبي اين واحد هيدرولوژيك به ارتفاعاتي ختم ميگردد كه 3168 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. رودخانه ايري چاي از اين بلنديها سرچشمه گرفته و سرشاخههايي از كوه كمر و شرق كيامكي داغ به آن ميپيوندند. اين رودخانه پس از عبور از روستاي ايري در غرب سيه رود وارد رود ارس ميشود. در اين واحد هيدرولوژيك علاوه بر ايريچاي دو آبراهه ديگر نيز به صورت مستقل از ارتفاعات درون واحد سرچشمه گرفته و در منطقه غرب ايري چاي به ارس وارد مي شوند.
رودخانه ايري چاي
رودخانه ايريچاي مهمترين رود جاري در واحد هيدرولوژيك ايري چاي ميباشد. اين رودخانه از ارتفاعات جنوبي واحد هيدرولوژيك سرچشمه گرفته و سرشاخه هايي از كوه كمر و شرق كيامكي داغ به آن مي پيوندد. اين رودخانه پس از عبور از روستاي ايري در غرب سيه رود وارد رود ارس ميشود.آبراهه هاي ديگري نيز ار ارتفاعات درون واحد هيدرولوژيك سرچشمه ميگيرند كه در غرب ايري چاي به رود ارس وارد ميشوند.
واحد هيدرولوژيك حاجيلر چاي
اين واحد هيدرولوژيك 188002 هكتار مساحت دارد. مختصات جغرافيايي اين واحدَ2 تا ْ46 تا َ40 و ْ46 طول شرقي و َ27 و ْ38 تا َ55 و ْ38 عرض شمالي ميباشد. رودخانه ارس مرز شمالي اين واحد را تشكيل ميدهد كه عمدتا مرز بين دو كشور ايران و جمهوري ارمنستان نيز ميباشد. كوههاي سلطان جهانگير (3255 متر)، كوه قرمزلي تين (2502 متر) ، كوه كسبه (2952 متر) در مرز جنوبي واقع شدهاند. رود حاجيلرچاي بزرگترين رژيم زهكشي اين واحد است كه از دامنههاي كوه سلطان جهانگير سرچشمه گرفته و شاخه هاي ارزيلچاي و مرزوات چاي از ساحل چپ و شاخه ايريچاي از ساحل راست به آن مي پيوندند. شاخه مهم ديگري بنام قوروچاي از كوه كسبه جريان يافته و سرشاخههاي ديگري به آن ملحق ميشود كه از ارتفاعات قازان داغ و كوه دوسته شا تغذيه ميشود. رودخانه حاجيلرچاي در دوزال به رود ارس ميريزد. در اين واحد هيدرولوژيك چند رژيم كوچك و مستقل ديگر نيز از ارتفاعات جريان پيدا كرده و مستقيما وارد رود ارس ميشوند. يك رژيم در سمت چپ حاجيلرچاي و سه رود خانه ديگر در سمت راست آن قرار دارند.
رودخانه حاجيلرچاي
رودخانه حاجيلرچاي بزرگترين رود واحد هيدرولوژيك حاجيلر چاي ميباشد. اين رود بزرگترين رژيم زهكشي اين واحد است كه از دامنههاي كوه سلطان جهانگير سرچشمه گرفته و شاخههاي ارزيل چاي و مرزوات چاي از ساحل چپ و شاخه ايريچاي از ساحل راست به آن ميپيوندند. شاخه مهم ديگري به نام قوروچاي از كوه كسبه جريان يافته و سپس به حاجيلر چاي مي پيوندد.
واحد هيدرولوژيك ايلگنه چاي
اين واحد به مساحت 54860 هكتار ميباشد . واحد هيدرولوژيك ايلگنهچاي با مختصات جغرافيايي َ33 و ْ46 تا َ51 و ْ46 طول شرقي و َ39 و ْ38 تا َ59 و ْ38 عرض شمالي قرار دارد. حد شمالي اين واحد هيدرولوژيك را رود ارس تشكيل ميدهد. رود ايلگنهچاي از ارتفاعات جنوبي اين واحد با ارتفاع 2671 متر سرچشمه ميگيرد. شاخههاي ديگري از ساير بلنديهاي موجود در اين واحد در مسير از شمال به جنوب اين رودخانه به آن ميپيوندد.ايلگنهچاي از درههاي ارتفاعات عبور نموده و از آب فصلي آن در حواشي استفاده ميشود. علاوه بر رود اصلي مزبور يك آبراهه نسبتا بزرگ و دو آبراهه كوچك نيز در اين واحد هيدرولوژيك قرار دارند كه به طور مستقل آب ناشي از بارندگي و برف ارتفاعات مجاور رودخانه ارس را مستقيما به آن هدايت ميكنند.
رودخانه ايلگنه چاي
ايلگنه چاي اصلي ترين رودخانه واحد هيدرولوژيك ايلگنه چاي ميباشد. اين رودخانه در منطقه منجوان از ارتفاعات قباخ تپه و ساريبولاغ سرچشمه ميگيرد و پس از طي 70 كيلومتربه رود ارس ميريزد. اين رود داراي رژيم باراني، برفي و چشمهاي است. رودخانه ايلگنهچاي از نقاط تنگ و باريك عبور نموده و فقط در اراضي سمت راست و حاشيه رودخانه ارس مورد بهره برداري قرار ميگيرد.
رودخانه مردانقم چاي
رودمردانقم از كوههاي دالان كش، ساري بولاغ، فاطمه خانم، قازان داغ و دامنههاي شمالي قرهداغ سرچشمه ميگيرد و در اصل از دوشاخه مهم كرنگان يا كرگان و مردانقم تشكيل يافته و در كلوانق به هم ملحق ميشوند. اين رود كه داراي رژيم برفي- باراني ميباشد مرز بين شهرستانهاي اهر و كليبر را تشكيل داده و از مناطق جنگلي عبور نموده و به رود ارس ملحق ميگردد.
روخانه كنز رود
رودخانه ديگر اين واحد هيدرولوژيك كنزرود نام دارد كه از ارتفاعات ساري بولاغ سرچشمه ميگيرد. جريان اين رودخانه دايمي و رژيم آن برفي، باراني و چشمهاي است. اين رودخانه در پايين دست روستاي كاروانلو به رودارس وارد ميشود و اراضي واقع در دو طرف رودخانه متعلق به روستاهاي تازهكند، كپهورق ، لمعهاسلامپايين، كنزرود و كاروانلو از آب آن استفاده مينمايند.
آبراهه دارانا از ارتفاعات ساري بولاغ سرچشمه گرفته و پس از طي مسافتي از درون جنگلهاي طبيعي وارد رود ارس ميشود.
واحد هيدرولوژيك كليبر چاي
اين واحد داراي وسعتي معادل 144960 هكتار ميباشد. مختصات جغرافيايي واحد مزبور عبارتست از : َ40 و ْ46 تا َ13 و ْ47 طول شرقي و َ39 و ْ38 تا َ09 و ْ39 عرض شمالي. رودخانه كليبرچاي مهمترين جريان آبهاي سطحي اين واحد هيدرولوژيك را تشكيل ميدهد. علاوه بر آن، رودخانههاي ستينچاي، مسيل طوعلي و رودخانه آوارسين نيز در اين واحد هيدرولوژيك قرار دارند. هر يك از رودخانههاي مزبور به صورت رژيم مستقل از ارتفاعات حد جنوبي واحد هيدرولوژيك سرچشمه گرفته و مستقيما به رود ارس ملحق ميشود.دشت قره دوز در كنار رود ارس به وسعت 6800 هكتار در اين واحد قرار دارد. در اين دشت از آب رودخانه كليبرچاي و طوعلي استفاده ميشود.
رودخانه ستين چاي:
رودخانه ستينچاي كه از دامنههاي شمال غرب سايگرام داغ سرچشمه ميگيرد در پايين دست روستاي عاشقلو به راس ميريزد. از آب اين رودخانه روستاهاي ستين، مسجدلو، قرهقوچ و عاشقلو با احداث تاسيسات و كانالهاي سنتي براي آبياري مزارع استفاده ميشود. اين رود بطور مستقل وارد رود ارس ميگردد.رودخانه آوارسين نيز در اين واحد جريان دارد كه بطور مستقل از ارتفاعات جنوبي واحد سرچشمه گرفته و مستقيما به رود ارس ملحق ميشود.
. رودخانه طوعلي:
رودخانه طوعلي از ارتفاعات مشرف به روستاي وينق و كشش قشلاقي سرچشمه گرفته و روستاهاي طوعلي عليا و سفلي در مسير آن قرار دارند. اين رودخانه دايمي نبوده و رژيم باراني دارد. اين رود بطور مستقل به رود ارس ملحق ميشود.
رودخانه كليبر چاي
رودخانه كليبرچاي يا جانانلو چاي مهمترين رود واحد هيدرولوژيك كليبرچاي ميباشد. اين رود از ارتفاعات سايگرامداغ، كوهقندرانباشي، ارمنيداغ، گشتسر، دامنههاي شمالي شيويار و خرمايورت سرچشمه ميگيرد. شاخه اصلي رودخانه از داخل كليبر عبور مينمايد. مرز رود يكي از چشمههاي غربي اين رودخانه است كه از بالاي روستاي مرز رود سرچشمه ميگيرد. شاخه مهم ديگر آن كه از محمود آباد آغاز ميشود، در بالا دست هوش بالا ملحق شده و پس از عبور از درههاي اين منطقه در روستاي مفروضلو به رود ارس ميريزد.
ناپشته چاي يكي ديگر از شاخههاي عمده كليبرچاي است. ناپشته چاي در بالا دست كليبر به نام پيغامچاي معروف ميباشد. اين رود پس از پيوستن به كليبرچاي و مرزرود و بعد از عبور از نزديكي جانانلو وارد دشت قرهدوز شده و از آنجا به ارس ميپيوندد.
واحد هيدرولوژيك سلن چاي
اين واحد هيدرولوژيك با مختصات جغرافيايي َ59 و ْ46 تا َ22 و ْ47 طول شرقي و َ50 و ْ38 تا َ27 و ْ39 عرض شمالي معادل 114101 هكتار وسعت دارد. سلن چاي بزرگترين رودخانه اين واحد هيدرولوژيك است كه از ارتفاعات گشت سرجريان يافته و در پايين دست روستاي شرفه و حسرتان به رود ارس ميريزد. رودخانه آوارسين نيز كه از دامنه شمالي ارمني داغ سرچشمه ميگيرد به رود خانه كليبرچاي ميريزد. رودخانههاي ديگر اين واحد هيدرولوژيك عبارتند از :
-رودخانه بسطاملو كه از دامنه ارتفاعات مشرف به روستاهاي پيرلر، مولان و پالت سو سرچشمه گرفته و در پايين دست روستاي استكانلو به رودخانه ارس ميريزد.
رودخانه لكان چاي نيز كه از دامنهاي شمالي شرقي كوه گرميسور سرچشمه گرفته و به رودخانه بسطاملو ميپيوندد.
-رودخانه خمارلوچاي از دامنههاي شمالي ارتفاعات گوميسور سرچشمه گرفته و پس از الحاق سرشاخههاي ديگر پس از عبور از چند روستا به ارس ميريزد.
رودخانه خمارلو
رودخانه خمارلو از دامنههاي شمالي گوميسور سرچشمه ميگيرد و شاخههايي از قسمتهاي شمال و جنوب به آن ميپيوندد. اين رودخانه از روستاهاي قزليال، پيراوغلي و خمارلو عبور نموده و به ارس ميريزد. اين رودخانه نيز داراي جريان فصلي و متغير است و فقط در فصل بارندگي داراي آب ميباشد. آب رودخانه هاي فوق جهت مصارف زراعي مورد استفاده قرار ميگيرد.علاوه بر رودخانههاي ذكر شده دو آبراهه كوچك نيز در شرق سلنچاي جريان دارد كه آب بلنديهاي كم ارتفاع حاشيه شرق واحد هيدرولوژيك را به رودخانه ارس ميريزد.
رودخانه بسطاملو
رودخانه بسطاملو نيز در غرب سلنچاي قرار گرفته و از بلنديهاي بالاي روستاهاي مولان، پيرلر، و پالتسو جريان يافته و از روستاهاي خانقاه اجاق، سراملو، گويآغاج و بسطاملو عبور نموده و در پايين دست روستاي استكانلوي پايين به رودخانه ارس ميريزد. يكي از سرشاخه هاي مهم اين رودخانه لكان چاي است كه از دامنههاي شمال شرقي گوميسور سرچشمه گرفته و سپس به قازان چاي كندي پيوسته و از روستاهاي قره پاچانلو و شاه بداغلو و عطار لو عبور مينمايد و آنگاه در مجاورت روستاي استكانلوي پايين به رودخانه بسطاملو مي پيوندد، رودخانه بسطاملو داراي جريان فصلي بوده و در تابستان به حداقل ميرسد.
رودخانه سلن چاي
رودخانه سلنچاي بزرگترين روخانه واحد هيدرولوژيك سلنچاي ميباشد. اين رودخانه از ارتفاعات گشت سر جريان پيداكرده واز روستاهاي سيد سرگوزي، شيخلان با لاو پايين، اجاق كندي و حسرتان عبور نموده و در پايين دست روستاهاي شرفه و جعفر قلي اوشاغي به ارس ميريزد. جريان آب رودخانه دايمي ميباشد ولي در فصل تابستان به حداقل ميرسد.
زيرحوزه دره رود
رودخانه درهرود كه در نقطهاي با مختصات َ33 و ْ47 طول شرقي و َ27 و ْ39 عرض شمالي وارد رودخانه ارس ميشود، منطقه وسيعي به مساحت 14307 كيلومتر مربع را زهكشي ميكند و از شرق به ارتفاعات مرزي ايران و جمهوري آذربايجان، از جنوب به رشته كوههاي طالش، سبلان و قوشهداغ و از غرب به بلنديهاي كسبه محدود ميشود. اين رودخانه پس از عبور از تنگهاي در غرب دشت مغان (استان اردبيل) و پايين دست سد تنظيمي ميل و مغان به رودخانه ارس ميپيوندد. رودخانه بالخلوچاي، قره سو و خياوچاي از رودخانههاي مهم اين زيرحوزه به شمار ميرود. رودخانه اهرچاي كه از ناحيه غرب زيرحوزه و از ارتفاعات كسبه، قوشهداغ و نرميق سرچشمه ميگيرد، پس از طي مسيري در جهت شمال غربي به جنوب شرقي- غرب به شرق، شمال غرب به جنوب شرق در پايين دست روستاي صاحب ديوان به قرهسو ميپيوندد. رودخانه مزبور كه جنوب به شمال جريان مييابد بدليل عبور از درههاي تنگ و باريك بنام درهرود خوانده ميشود.
واحدهيدرولوژيك اهرچاي
اين واحد هيدرولوژيك به وسعت 297967 هكتار در موقعيتي با مختصات َ20 و ْ46 تا َ40 و ْ47 طول شرقي و َ10 و ْ38 تا َ45 و ْ38 عرض شمالي قرار دارد. اهرچاي رودخانه اصلي ناحيه غربي درهرود ميباشد كه از بلنديهاي كسبه (2952 متر) در غرب زير حوزه دره رود سرچشمه گرفته و مسيري از غرب به شرق را طي ميكند. سرشاخههاي متعددي از شمال و جنوب اهر چاي وارد رودخانه اهرچاي ميشود. رودخانه اهرچاي از شمال ورزقان عبورنموده و پس از دريافت سرشاخههاي ديگري از درون شهر اهر جريان مييابد. در ادامه مسير سرشاخههايي كه از قوشه داغ سرچشمه ميگيرند نيز از جنوب رودخانه وارد اهرچاي ميشوند. اهرچاي پس از تغييرمسيري به سوي جنوب شرقي و سپس شمال شرقي در محل صاحب ديوان به قرهسو ميپيوندد. دشت اهر – ورزقان كه دشت نسبتا كوچكي است در اين واحد هيدرولوژيك قرار دارد و عمدتا به موازات و در حواشي اهر چاي واقع شده است. وسعت اين دشت 15000 هكتار مي باشد.
رودخانه اهرچاي
رودخانه اهر چاي رژيم اصلي واحد هيدرولوژيك اهرچاي ميباشد. اين رودخانه از ارتفاعات كسبه در غرب زيرحوزه درهرود سرچشمه ميگيرد. سرشاخه هاي اوليه در فرفران به همديگر پيوسته و شاخههاي كوچكتري از سمت جنوب و شاخههاي پرآب و متعددي نيز از ناحيه شمال به آن ملحق ميشوند. سرشاخههاي در كاسين و سرشاخه ديگري كه از مجاورت روستاي چلناب جريان مييابد پس از عبور از روستاي علويق نيز به اهرچاي ميريزند. رودخانه كه از ارتفاعات ساري چمن سرچشمه ميگيرد وارد اهرچاي ميشود. همچنين سرشاخهاي ديگري از ارتفاعات كزان قلعه سرازير شده و پس از عبور از روستاي جنگل آباد به اهرچاي ملحق ميشوند. رودخانه عليرضا چاي از بلنديهاي لاله وزان سرچشمه گرفته و در مجاورت روستاي آق كندي به اهرچاي ميپيوندد. اهرچاي پس از عبور از روستاي اوشدلق شاخه ديگري به نام رود زنگول را دريافت ميكند كه از ارتفاعات مشرف به روستاي سراچه (سرآجر) سرچشمه ميگيرد. اهر چاي از شمال ورزقان و از دشت كوچك ورزقان عبور مينمايد و سپس از داخل شهر اهر و دشت اهر به جريان خود ادامه ميدهد. پس از عبور از شهر اهر سرشاخههاي ديگري از كوه خرما يورت، شيويار، دوه سراغ در قسمت شمال اهرچاي به آن ملحق ميشوند و از قسمت جنوب نيز از ارتفاعات قوشه داغ، نرميق رودهاي متعددي جريان يافته و به اهر چاي وارد ميشوند. اهرچاي از منطقه مجاور روستاي قلعهباشي به سمت شمال تغيير مسير داده و تا صاحب ديوان ادامه مييابد. در اين مسير نيز جريانهاي دامنه شرق كوه سبلان از قسمت راست به اهرچاي ميريزد.
حوزه آبخيز درياچه اورميه
-در حوزه آبخيز درياچه اورميه تمام يا بخشي از :
زيرحوزه شمال درياچه با يك واحد هيدرولوژيك.
زيرحوزه آجيچاي شامل واحدهاي هيدرلوژيك آجيچاي عليا، اوجان چاي، آجيچاي وسطي و آجيچاي سفلي.
زيرحوزه درياچه با يك واحد هيدرولوژيك.
زيرحوزه صوفي چاي با واحدهاي هيدرولوژيك قلعه چاي و صوفي چاي.حوزه درياچه اورميه حوزه كاملا بستهاي ميباشد. اين حوزه در بخش شمال غرب ايران و در مختصات جغرافيايي َ13 و ْ44 تا َ54 و ْ47 طول شرقي و َ41 و ْ35 تا َ30 و ْ38 عرض شمالي قرار گرفته است .حوزه درياچه اورميه با مساحتي بالغ بر 5127800 هكتار از هشت زيرحوزه تشكيل شده است. اين حوزه با چهار حوزه آبخيز در داخل كشور مرز مشترك دارد كه عبارتند از: مرز مشترك با حوزه ارس در شمال و شرق، با حوزه سفيد رود در شرق، با حوزه سيروان در جنوب و با حوزه زاب در غرب. همچنين با دو كشور عراق و تركيه در غرب نيز مرز مشترك دارد.حوزه درياچه اورميه باشبكه آبراههاي متراكمي زهكشي ميشود. رودهاي عمدهاي كه در استان آذربايجان شرقي جريان دارند و به درياچه اورميه ميريزند عبارتند از :
آجيچاي و شعب متعدد آن، بيوكچاي، قلعه چاي، صوفيچاي، مردوقچاي و ليلانچاي، دريانچاي و چند رود ديگر.از حوزه آبريز درياچه اورميه مساحتي حدود 39 درصد آن در محدوده استان آذربايجانشرقي واقع است .حوزه آبريز اورميه به چند زير حوزه و واحد هيدرولوژيك تفكيك شده است كه در اين گزارش زيرحوزه ها و واحدهاي هيدرولوژيك واقع در استان آذربايجانشرقي ذكر شده و سپس رودخانه ها و ايستگاههاي اندازه گيري مورد بررسي قرار گرفته است.از نظر تقسيمات سياسي - اداري شهرستانهاي آذرشهر، اسكو، بستان آباد، بناب، تبريز، سراب، شبستر، مراغه، ملكان و هريس در محدوده اين حوزه آبخيز واقع هستند.
زيرحوزه شمال درياچه
بخش شمالي درياچه اورميه كه به ارتفاعات مرزي بين دو حوزه اصلي رودخانه ارس و درياچه اورميه منتهي ميگردد به صورت يك زيرحوزه در نظر گرفته شده است 2123 كيلومتر مربع مساحت دارد. اين زيرحوزه در موقعيت جغرافيايي َ56 و ْ44 تا َ06 و ْ46 طول شرقي و َ01 و ْ38 تا َ25 و ْ38 عرض شمالي واقع شده است كه 8/96 درصد آن در محدوده استان آذربايجان شرقي قرار گرفته و 2/3 درصد بقيه جزء استان آذربايجان غربي ميباشد. رودخانه هاي تيوان چاي، چهرگان چاي، تسوج چاي، هريسچاي، داريان چاي و شانجان چاي آبهاي فصلي و ناشي از ذوب برفهاي دامنههاي جنوبي ارتفاعات علمدار، كوه كسبه بابا، طرق داغ ، فلخ ، پيرداغ، قازان و اوجاداغ واقع در شمال واحد هيدرولوژيك را در جهت شمال به جنوب جريان داده و از سمت شمال وارد درياچه اورميه مي كند.
واحد هيدرولوژيك شمال درياچه
زيرحوزه شمال درياچه داراي رودخانههاي مستقلي است كه از ارتفاعات مرزشمالي حوزه درياچه اورميه سرچشمه گرفته و پس از عبور از دشت صوفيان - تسوج به درياچه اورميه ميريزند. هريك از اين روخانه ها به صورت رژيم مستقلي جريان دارند و پنج واحد هيدرولوژيك را نيز ميتوان تفكيك نمود در اين واحد فقط يك ايستگاه آب سنجي احداث گرديده است.
. رودخانه هاي جاري در شمال درياچه
رودخانههاي مستقلي كه از ارتفاعات مرز شمالي حوزه درياچه اورميه سرچشمه گرفته و پس از عبور از دشت صوفيان- تسوج به درياچه اورميه ميريزند. رودهاي جاري در واحد هيدرولوژيك شمال درياچه داراي رژيم فصلي - برفي مي باشد. رودهاي جاري در دشت صوفيان - تسوج به شرح زير ميباشد.
-رودخانه تيوان چاي از كوه قازان سرچشمه گرفته و با طي مسيري كوتاه و فقط با دريافت يك رشاخه جريان مي يابد. اين رود از حاشيه غربي تويچي عبور ميكند.
-رودخانه چهرگان چاي از ميشوداغ سرچشمه گرفته و از آبادي چهرگان عبور مينمايد.
-رودخانه تسوج چاي از ميشو داغ و كوه علمدار سرچشمه گرفته و دوشاخه آن در تسوج به يكديگر ميپيوندد.
-رودخانه هريسچاي از اوزون يل سرچشمه گرفته و از هريس ميگذرد و در غرب بندر شرفخانه به درياچه اورميه ميريزد.
-رودخانه دريانچاي از كوه كسبه بابا سرچشمه گرفته و از غرب دريان عبور ميكند و در حالي كه سرشاخههاي آن در مرتفعات منفرد است در دشت به شاخههاي متعددي تقسيم ميگردد كه در پايين تر از شرخامنه از نزديكي شندآباد برخي از شاخههاي آن عبور نموده و بطور نامشخصي وارد درياچه ميشوند.
-رودخانه شانجان چاي از كوه فلخ سرچشمه گرفته و از آباديهاي شانجان و شبستر عبور ميكند و در انتها به درياچه ميرسد.
علاوه بر رودخانههاي فوق در قسمت شرق واحد هيدرولوژيك شمال درياچه نيز آبراهههايي وجود دارد كه به اراضي پست و شور شمال شرق درياچه اورميه وارد ميشوند و فصلي و سيلابي ميباشند.
شايان ذكر است كه رودهاي فوق در شهرستان شبستر رژيم اصلي را تشكيل ميدهند همچنين سرشاخه هايي از آنها در شهرستان مرند قرار گرفته و همچنين سرشاخه كوچكي نيز در شهرستان سلماس وجود دارد.
زيرحوزه آجي چاي
رودخانه آجي چاي (تلخه رود) كه از دامنه جنوبي سبلان (4811 متر) سرچشمه مي گيرد يكي از رودخانه هاي طولاني و مهمي است كه منطقه وسيعي را به سوي درياچه اورميه زهكشي مي كند. زيرحوزه آجي چاي در شرق درياچه اورميه واقع شده و منطقه آبخيز و آبخور رودخانه مزبور و رودخانه آذرشهرچاي را شامل ميشود. اين زيرحوزه 11490 كيلومتر مربع وسعت دارد و داراي مختصات جغرافيايي َ40 و ْ45 تا َ54 و ْ47 طول شرقي و َ34 و ْ37 تا َ30 وْ38 عرض شمالي ميباشد. تمامي اين زيرحوزه دراستان آذربايجان شرقي واقع شده است.رودخانه آجي چاي رژيم اصلي اين زيرحوزه است كه از شاخه هاي متعددي نظير آغميون چاي، تاجيار، رازليقچاي، وانقچاي، مهربان، دوزدوزان، زرنقچاي، اوجان چاي، ورزقان، نهندچاي، سعيدآباد، مهرانرود، سردرود و عنصررود تشكيل شده است. آذرشهرچاي نيز كه از دامنه هاي غربي سهند سرچشمه ميگيرد از رودخانههاي گنبرچاي و آلمالوچاي تشكيل شده است.
واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا
اين واحد در مختصات َ49 و ْ46 تا َ54 و ْ47 طول شرقي و َ44 و ْ37 تا َ14 و ْ38 عرض شمالي واقع شده و 313329 هكتار وسعت است رودخانه آجيچاي از دامنه جنوبي ارتفاعات كوههاي سبلان (4811 متر) واقع در شمال شرقي شهرستان سراب سرچشمه گرفته و به سمت غرب جريان مييابد. رودها و آبراهههاي متعددي از دامنههاي جنوبي ارتفاعات سبلان و قوشه داغ از سمت راست وارد اين رودخانه ميشوند و همچنين آبراهههايي هم از دامنه هاي شمالي بزقوش از سمت چپ به رودخانه مي پيوندند. رودخانه اوجان چاي نيز كه از واحد هيدرولوژيك اوجان چاي سرچشمه ميگيرد در قسمت جنوب شرقي وارد اين واحد شده و سپس به مسير خود در واحد هيدرولوژيك آجيچاي وسطي ادامه ميدهد در محدوده اين واحد هيدرولوژيك دشت سراب – دوزدوزان به وسعت 113400 هكتار قرار گرفته است .
رودخانه آجي چاي :
رودخانه آجيچاي در زيرحوزه آجيچاي جريان دارد. اين رودخانه به عنوان زهكش اصلي مركزي زيرحوزه آجيچاي محسوب ميشود. زيرحوزه آجيچاي سرزمين وسيعي به وسعت 11490 كيلومتر مربع را تشكيل ميدهد كه در شرق درياچه اورميه واقع شده است. زيرحوزه آجيچاي به شكل مستطيلي از كنار درياچه و اراضي پست و شور اطراف آن شروع و تا مرزهاي شرقي حوزه درياچه اورميه گسترش يافته است. رودخانه آجيچاي با طي مسافتي بيش از 160 كيلومتر به درياچه منتهي شده و كليه جريانهاي فرعي در امتدادهاي شمال به جنوب يا جنوب به شمال را دريافت مينمايد. زيرحوزه آجيچاي شامل چهار واحد هيدرولوژيك ميباشد كه رژيم اصلي سه واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا ، اوجان چاي و آجي چاي وسطي را آجي چاي تشكيل ميدهد. اين رودخانه در واحد هيدرولوژيك آجي چاي سفلي در زهكش قسمتي از سطح منطقه دخالت نداشته و جريانهاي اين قسمت مستقيما وارد درياچه ميشوند (آذرشهرچاي).رودخانه آجي چاي داراي سرشاخههاي متعددي ميباشد كه از عمدهترين آنها ميتوان به آغميونچاي، تاجيار، وانقچاي، مهربانچاي، دوزدوزان، زرنقچاي، اوجانچاي، سعيدآبادچاي، مهران رود، ليقوانچاي و … اشاره نمود. رودخانه آجي چاي داراي شاخه هاي فرعي نيز ميباشد كه در ذيل به بررسي سرشاخههاي مهم و فرعي پرداخته ميشود:
رودخانه آجيچاي يا تلخه رود از دامنه جنوبي ارتفاعات كوههاي سبلان كه در شمال شرق شهرستان سراب واقع شده، سرچشمه گرفته و به سمت غرب جريان مييابد. رودها و آبراهههاي متعددي از دامنههاي جنوبي ارتفاعات سبلان و قوشه داغ از سمت راست وارد اين رودخانه ميشوند. همچنين آبراهههايي كه از دامنههاي شمالي بزقوش جريان دارند از سمت چپ به آجيچاي ميپيوندند. سرشاخههايي كه رودخانه آجيچاي را در واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا تشكيل ميدهد عبارت است از :
-شاخه رودكاظم كه از شيب جنوبي سبلان سرچشمه گرفته و پس از طي مسيري در جهت جنوب شرقي وارد بيوكچاي ميشود. آب رود كاظم در روستاهاي كلانتر، پايالي و ديبكلو مورد استفاده قرار ميگيرد.
-شاخه رودسنهكلو از ارتفاعات قصرداغ سرچشمه گرفته و به بيوكچاي ميپيوندد آب آن مورد استفاده زراعي روستاهاي قرخ بلاغ و قصرآباد واقع ميشود.
-شاخه رود بسطام از دامنههاي ايريداغ سرچشمه گرفته و وارد رودخانه بيوكچاي ميشود و در آباديهاي ميدانچي، قره مسجد، داراب، ايدهلو و مشهديكندي استفاده ميشود.
رودخانهها و آبراهههايي كه در واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا وارد رودخانه آجيچاي ميشوند عبارتند از:
رودخانهها و آبراهههايي كه از دامنههاي جنوبي ارتفاعات مرز شمالي (سبلان و قوشه داغ) سرچشمه گرفته و از ساحل راست به آجيچاي ميپيوندند:
-رود رزي از دامنههاي كم ارتفاع رزي سرچشمه گرفته و داراي جريان آب دايمي و شيرين بوده و در فصول مساعد سال مورد استفاده زراعي آبادي رزي قرار ميگيرد.
-رود سوليدره از دامنههاي قصرداغ سرچشمه گرفته و آب شيرين و دايمي دارد ولي ميزان آن قابل توجه نيست و در آبادي منگوتاي مورد استفاده واقع ميشود.
-رود سهزاب يا آغميونچاي يا ساخرا از شاخههاي مهم تشكيل دهنده آجيچاي است كه از ارتفاعات سبلان سرچشمه گرفته و در شمال آبادي اسبگران به آجيچاي
ميريزد. آب شيرين ودايمي داشته و در فصول بهار و تابستان مورد استفاده زراعي آباديهاي صومعه، سهزاب، آغميون، پركش، طاران و كاديجان قرارگرفته و مازادي ندارد ولي در زمستان آب سيلابي آن وارد آجيچاي ميشود.
-رود پسيلرچاي از ارتفاعات سبلان و دامنههاي كم ارتفاع قصرداغ سرچشمه گرفته و داراي جريان دايمي و آب شيرين ميباشد كه در فصول مساعد مورد استفاده زراعي آباديهاي جواشين، كرده مهين، سندان و چقوش قرار ميگيرد.
-رود رازليق از دامنههاي كم ارتفاع اوغلانداغ سرچشمه گرفته و داراي آب دايمي و شيرين بوده و آب آن در روستاهاي سيركوه، رازليق، كندوان و چقوش به مصرف زارعي رسيده و در نزديكي كندوان، سيلابرو بزرگي به رود راز ليق ملحق ميشود.
-رود پسيلر پس از پيوستن رود رازليق در جهت شمال به جنوب ادامه يافته و آب آن در بهار و مازاد آب در تابستان جهت آبياري اراضي آباديهاي اسفستان، زيرآسف و اندرآب به مصرف ميرسد ولي اكثر سالها مسير اين رودخانه از آبادي زير آسف به پايين خشك ميشود.
-رود تاجيار (هندهرود) از دامنه ارتفاعات سبلان سرچشمه گرفته و در غرب آبادي
اندرآب به آجيچاي ميپيوندد. آب اين رودخانه در فصول مساعد سال مورد استفاده آباديهاي قوردلار، ميركوهحاجي، ميركوهسلطان، اسبگران، آبرس، شيره جين و شهرستان سراب قرار ميگيرد.
-شورچاي از دامنه ارتفاعات آبادي شالي سرچشمه گرفته و پس از عبور از آبادي ديزه به آجيچاي ميريزد. در فصول زمستان و بهار جريان داشته و در دو فصل ديگر خشك ميشود. آب اين رودخانه از آبادي دچان به بعد شور شده و مورد مصرف قرار نميگيرد.
رودخانهها و آبراهههايي كه از دامنههاي شمالي ارتفاعات بزقوش واقع در مرز جنوبي واحد هيدرولوژيك سرچشمه گرفته از ساحل چپ به آجيچاي ملحق ميشوند.
- وانق چاي شاخهاي از آجيچاي است كه در طول مسير خود به اسامي سلي چاي و شور چاي ناميده ميشود و شاخههاي مهم تشكيل دهنده آن عبارت است از:
§ آب مازاب كه در آبادي مازاب مورد استفاده قرار ميگيرد.
§ آب سلطانآباد كه در روستاهاي سلطانآباد، شكردره و رج مورد استفاده است.
§ پولادلوچاي كه به علت پايين بودن كف رودخانه مورد استفاده واقع نميشود.
§ باليقيهسوكه در آبادي نرميق مورد بهرهبرداري است.
§ ا... حقسو كه در آبادي ا... حق مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين شاخه از ونيه به بعد به نام وانقچاي در جهت شرق به غرب جريان پيدا ميكند و در غرب آبادي سرانسر به آجيچاي ميپيوندد. آب اين رودخانه به علت وجود معادن نمك و اراضي شور از آبادي حسنجان به پايين و بخصوص در اطراف آباديهاي قشلاق و هواري شور ميشود.
-مهربان چاي از دامنههاي پايين ارتفاعات بز قوش سرچشمه گرفته و آب آن به علت عبور از اراضي نمكزار و شور بودن به هيچوجه قابل استفاده نيست .
-آب آتيسان در آبادي خاكي مورد استفاده واقع ميشود.
رودخانه اوجانچاي كه از واحد هيدرولوژيك اوجانچاي وارد محدوده واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا شده و در طول مسير جنوب به شمال شاخهاي از آب كردكند را دريافت ميكند كه در روستاي كردكندي بهرهبرداري ميشود و آبخشر نيز كه بسيار شور است وارد رودخانه اوجان ميشود.
رودخانه اوجانچاي كه از پرآب ترين شاخههاي تشكيل دهنده آجيچاي ميباشد ازشاخههاي متعددي تشكيل شده كه در حوالي بستان آباد به همديگر ملحق شد و سپس در واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا به مسير خود ادامه داده و در محدوده واحد هيدرولوژيكآجيچاي وسطي در نزديكي بخشايش به آجيچاي ميريزد. رودخانههاي آقچاي وسعيدآبادچاي نيز پي از طي مسافتي به آجيچاي تخليه ميگردند. شاخههاي مهم رودخانههاي فوق بشرح ذيل مورد بررسي قرار ميگيرد.
اوجانچاي از سرشاخههاي متعددي تشكيل يافته كه اكثر آنها داراي جريان دايمي هستند ولي به علت استفاده زراعي دهات بالا دست آب اوجانچاي در تابستان به آجيچاي نميرسد. شاخه هاي مهم رودخانه اوجان عبارتند از :
-سرشاخه اصلي اوجانچاي كه در مسير جنوب غربي به شمال شرقي جريان يافته و آب آن مورد استفاده زراعي آباديهاي خاتونآباد، نوفر و مياردان قرار ميگيرد.
- رودگلاخانه كه آب آن در آباديهاي نوجهده، اورشات، تيسنآب، گلاخانه و مياردان مورد استفاده زراعي قرار ميگيرد.
- سرانچاي كه در آباديهاي سران و ديزناب مورد استفاده زراعي قرار ميگيرد.
- بنه كهلسو يا اسبآبادچاي كه مورد بهرهبرداري آباديهاي اسب آباد، بنه كهل واشرف آباد واقع ميشود.
- گل قاسمچاي كه به مصرف زراعي آباديهاي نوشهر، خليفه، گل قاسم و قره بابا ميرسد.
- شيروانچاي كه در آبادي شير وانه ده به مصارف زراعي ميرسد.
- كرگان رود كه در روستاهاي امين آباد، اسفنگره و كرگان مورد بهره برداري واقع
ميشود.
سرشاخههاي مذكور در حوالي بستان آباد به همديگر ملحق شده و اوجانچاي را بوجود
ميآورند. آب اوجانچاي تا شهر بستان آباد شيرين است و در امتداد خود با دريافت سرشاخههاي شور و عبور از اراضي شور ميزان املاح آن بسيار بالا ميرود.
رودخانه سعيد آباد چاي از دامنه هاي شمالي سهند و بلنديهاي هرم داغي سرچشمه گرفته در نزديكي آبادي گمند به آجيچاي ميريزد. اين رودخانه داراي سرشاخههاي متعددي ميباشد كه عبارت است از:
-شاخه كندول كه آب زراعي آبادي كندول را تامين ميكند.
- آب شبلي كه از ارتفاعات شبلي جريان مييابد.
- كورچشمه كه قسمتي از اراضي مزروعي آبادي اسكندر را مشروب ميكند.
- گيلان درويش از آبادي ملك كيان عبور نموده ودر جوارآبادي كاودار (جوار) به سعيدآبادمي ريزد.
- شورسر با آب شور و غير قابل استفاده زراعي در نزديكي آبادي تويقون به سعيد آبادچاي مي ريزد.
- رودخانه سعيد آباد چاي با جريان دايمي و آب شيرين در آباديهاي رونارخانه، متنق، ايرانق ، سعيدآباد، كندول، اسكندر، ملك كيان، كاودار (جوار) تويقون و گمند مورد بهره برداري قرار مي گيرد.
رودخانه آقچاي كه از ارتفاعات تك آلتي و شمال گردنه شبلي سرچشمه گرفته، نيز به رودخانه آجيچاي ميريزد. اين روخانه از شاخههاي متعددي تشكيل يافته كه داراي جريان دايمي و آب شيرين ميباشند و مورد استفاده زراعي آباديهاي آلانق، تركهواري و كر ميباشد. آب رودخانه در ده كيلومتري محل الحاق به آجيچاي بر اثر عبور از اراضي آباديهاي گويجاق و اميرجه شور گشته و سپس وارد آجيچاي مي شود.
در واحد هيدرولوژيك آجي چاي وسطي رژيم هاي مستقلي از ارتفاعات قوشه داغ سرچشمه ميگيرند و از شمال به جنوب جريان يافته و به رودخانه آجي ميريزند. دو آبرهه كوچك نيز از ساحل چپ به آجي چاي مي پيوندد. شاخههاي اصلي واقع در اين واحد هيدرولوژيك عبارتند از :
-چكيچاي از دامنه ارتفاعات سبلان سرچشمه گرفته و در نزديكي آبادي كيوج كوا به آجيچاي ميريزد. اين رودخانه از دو شعبه اصلي آلانچاي و براغوشچاي تشكيل شده است. آلان چاي از ارتفاعات واقع در شمال شرقي واحد سرچشمه گرفته و در غرب آن و به موازات همان مسير براغوشچاي جريان دارد. رودخانههاي فوق داراي آب دايمي و شيرين است و در فصول بهار و تابستان مورد استفاده زراعي آباديهاي (مرچي) قزلجه سادات، آلان، قيصريه ، اسنق ، مهربان و كيوج كوا قرار ميگيرد.
- زرنقچاي از ارتفاعات هيق و هرازه و زر سرچشمه گرفته و آب آن در زرنق بهرهبرداري ميشود.
- باروقچاي (زوروچاي) از ارتفاعات قوشه داغ سرچشمه گرفته و از دوشاخه هو لولوچاي و آبتازهكند در شرق آبادي هريسي تشكيل ميشود كه در شرق اراضي بخشايش به آجيچاي ميريزد. آب اين رودخانه در هريس ب مصرف كشاورزي ميرسد.
- سرندچاي از ارتفاعات زكي داغ سرچشمه گرفته و در غرب آبادي خواجه به آجيچاي ميريزد و از دو شاخه بحرانچاي كه جريان دايمي و شيرين داشته و چشمه گلبهار كه آب شور دارد، تشكيل يافتهاست. آباديهاي چايكندي، باجاباج، حسينآباد، ديوجوبار، دغدغان، سرند، شالي و خواجه از آب اين رودخانه استفاده ميكند. شاخه كوچكي از سرند چاي در محدوده شهرستان اهرجريان دارد.
- نهندچاي در شاخههاي آبشارسويي، آقداشسويي و داش اسپران تشكيل يافته است.
آب اين رودخانه به مصارف زراعي روستاهاي قرهتپه، مشكعنبر، صمصام، بروندرق، قشلاق بالا، جنيدلو، قشلاق پايين، نهند، تازه كند، آقداش، داشاسپران ، سولي و گورجين ميرسد. آب اين رودخانه در شمال آبادي تازهكند شور ميشود.رودخانه آجيچاي در واحد هيدرولوژيك آجيچاي سفلي شاخههاي ديگر ي از ارتفاعات سهند نظير هرويچاي و مهرانرود، سردرودچاي و اسكوچاي را از سمت ساحل چپ دريافت ميكند. شاخههاي كومورچاي و وركشچاي نيز از بلنديهاي ايري داغ واز سمت ساحل راست به آن ميپيوندند.رودخانهها و آبراهههايي كه در اين واحد وارد رودخانه آجيچاي ميشوند عبارتند از:
-با سمنجچاي كه از دامنههاي شمالي سهند (گيره داغي، ليقوان گيروه سي، شيرشيرداغي و يا نيخ داغي) سرچشمه ميگيرد. باغچه دره سويي، آبگرم دره، بارالي، تولهسر، سرشاخه هاي تشكيل دهنده اين رودخانه ميباشند. اين رودخانه از روستاي هروي عبور نموده و بنام هروي چاي ناميده ميشود و سپس در داخل باسمنج جريان يافته و به باسمنجچاي نيز موسوم ميشود. اين رودخانه پس از قطع جاده قديم تبريز-بستان آباد به مهران رود محلق ميشود. آب اين رودخانه مورد استفاده زراعي روستاهاي اسپراخون، ليقوان، بيرق، هروي، ديزج ليليخاني و باسمنج قرار ميگيرد.
- مهران رودخانه سيلابي بوده و روستاهاي نعمت آباد، زرنق، باغ يعقوب، كركج و بارنج حقابه دارند. اين رودخانه از داخل شهر تبريز عبور نموده و در غرب آن به آجيچاي ميريزد.
- زينجناب رود از دامنه هاي شمالي سهند (سلطان حسابه) سرچشمه گرفته و به سمت شمال غرب جريان يافته و از سردرود عبور نموده و مورد استفاده زراعي نيز قرار ميگيرد و به نام سردرودچاي ناميده ميشود.
- اسكوچاي از دامنههاي شمال شرقي سهند (سلطان داغي) سرچشمه گرفته و از دو شاخه اصلي عنصررود و كندوجانچاي تشكيل شده است. اين رودخانه از اسكو عبور نموده و مورد استفاده زراعي قرار ميگيرد.
- آرپادرهسويي از دامنههاي كم ارتفاع مسجدلو سرچشمه گرفته ودر شرق تبريز واردآجيچاي ميشود و مورد استفاده زراعي روستاي آرپا درهسي ميشود.
- كومورچاي كه از ارتفاعات ايريداغ در شمال واحد هيدرولوژيك سرچشمه گرفته و در شمال غرب تبريز به آجيچاي ميريزد از شاخههاي گمناب چاي، چهارشنبه چاي، اوليچاي و ساريچشمه تشكيل شده است. روستاهاي آقااوغلي، گلوجهبالا، گلوجهپايين، گمناب، گزانق، اولي و داش اسپران از آب شاخههاي اين رودخانه استفاده زراعي به عمل ميآورند.
- وركشچاي از دامنه جنوبي ايريداغ از روستاي وركش سرچشمه گرفته و شاخههاي ديگري از روستاهاي النجق، قينر، ايلآري، آلوچهملك نيز به آن ميپيوندد و شاخه ديگري به نام آبشور در پردول به اين رودخانه ملحق ميشود. اين رودخانه به نام سنيخچاي در غرب روستاي خواجه ديزج به آجيچاي ميريزد.درشهرستان تبريز علاوه بر رودخانه آجيچاي و سرشاخههاي آن، رژيمهاي مستقل ديگري نيز جريان دارند كه ميتوان به رودخانه گنبرچاي و آلمالوچاي اشاره نمود كه وارد درياچه اورميه ميگردند.شايان ذكر است كه رودخانه آجيچاي رژيم اصلي شهرستانهاي سراب، هريس و تبريز و قسمتي از بستان آباد ميباشد. همچنين سرشاخه كوچكي از رودخانه سرندچاي در شهرستان اهر
واحد هيدرولوژيك اوجان چاي
اين واحد با مختصات جغرافيايي َ25 و ْ46 تا َ59 و ْ46 طول شرقي و َ41 و ْ37 تا َ09 و ْ38 عرض شمالي و معادل 138654 هكتار وسعت در ساحل چپ آجيچاي قرار دارد. رودخانه هاي اوجانچاي و آقچاي و سعيدآبادچاي از ارتفاعات شمالي اين واحد هيدرولوژيك سرچشمه و به آجيچاي ميريزند. رودخانه اوجانچاي كه پرآب ترين شاخههاي تشكيل دهنده آجي چاي مي باشد از شاخه هاي متعددي تشكيل شده كه در حوالي بستان آباد به همديگر ملحق شده و سپس در واحد هيدرولوژيك آجيچاي عليا به مسير خود ادامه داده و در محدوده واحد هيدرولوژيك آجيچاي وسطي در نزديكي بخشايش به آجيچاي ميريزد. رودخانه آق چاي از ارتفاعات تك آلتي سرچشه گرفته و به رود خانه آجيچاي مي پيوندد. رودخانه سعيد آباد چاي ازرشته جبال نهند و ارتفاعات هرم داغي سرچشمه گرفته و در جنوب آبادي گمند به آجي چاي مي ريزد . دشت بستان آباد با وسعت 12500 هكتار در اين واحد واقع شده است .
رودخانه آجيچاي
رودخانه هاي اوجان چاي، آق سعيد چاي و سعيد آباد چاي از ارتفاعات شمالي واحد هيدرولوژيك اوجانچاي سرچشمه گرفته و به آجيچاي ميريزد.
واحد هيدرولوژيك آجي چاي وسطي
اين واحد با مختصات جغرافيايي َ20 و ْ46 تا َ28 و ْ47 طول شرقي وَ01 و ْ38 تا َ29 و ْ38 عرض شمالي عمدتا در ساحل راست رودخانه آجي چاي به وسعت 287547 هكتار واقع شده است. رژيمهاي مستقلي در اين واحد هيدرولوژيك از ارتفاعات قوشه داغ سرچشمه ميگيرند و از شمال به جنوب جريان يافته و به رودخانه آجيچاي ميريزند و دو آبراهه كوچك نيز از ساحل چپ به آجي چاي مي پيوندد. شاخههاي اصلي واقع در اين واحد هيدرولوژيك عبارتند از : چكي چاي، زرنق چاي، زوروچاي (باروق چاي) ، سراي چاي، سرند چاي، نهندچاي ، آب جانقور و آب شوردره ، ايستگاه هيدرومتري ونيار محل خروج آجي چاي از اين واحد مي باشد. دشت مهربان -بيلوردي- هريس به وسعت 68000 هكتار در اين واحد هيدرولوژيك قرار گرفته است.
رودخانه آجي چاي
در واحد هيدرولوژيك آجي چاي وسطي رژيم هاي مستقلي از ارتفاعات قوشه داغ سرچشمه گرفته و از شمال به جنوب جريان يافته و به رودخانه آجي چاي مي ريزند دو آبراهه كوچك نيز از ساحل چپ به آجي چاي مي پيوندد. شاخه هاي اصلي اين واحد هيدرولوژيك كه به رودخانه آجي چاي مي ريزند عبارتند از چكي چاي، زرنق چاي زورو چاي ، سراي چاي ، سرند چاي، نهندچاي، آب جانقور و آب شور دره.
. واحد هيدرولوژيك آجي چاي سفلي
اين واحد با مختصات جغرافيايي َ40 و ْ45 تا َ32 و ْ46 طول شرقي و َ34 و ْ37 تاَ30 و ْ38 عرض شمالي قرار گرفته و 409470 هكتار مساحت دارد.اين واحد از ايستگاه هيدرومتري ونيار بر روي آجي چاي شروع شده و به حواشي شرقي درياچه اورميه منتهي ميگردد. دو رودخانه آجيچاي و آذرشهرچاي رژيمهاي اصلي اين واحد هيدرولوژيك هستند. رودخانه آجيچاي در محدوده اين واحد، شاخههاي ديگري از ارتفاعات سهند نظير هروي چاي و مهران رود، سرد رودچاي و اسكوچاي را از سمت ساحل چپ دريافت مي كند. شاخه هاي كومورچاي و وركش چاي نيز از بلنديهاي ايري داغ و از سمت ساحل راست به آن مي پيوندند. رودخانه آذرشهرچاي از پيوستن شاخههايي كه ا ز دامنههاي غربي سهند جريان مييابند تشكيل شده و تا اراضي پست شرق درياچه اورميه ادامه مييابد. دشت تبريز آذرشهر 108700 هكتار وسعت دارد وبه سه دشت مجزا از هم شامل تبريز ، آذر شهر و داش كسن تفكيك ميشود.
رودخانه آجي چاي
رودخانه آجي چاي در واحد هيدرولوژيك آجي چاي سفلي شاخه هاي ديگري از ارتفاعات سهند نظير هروي چاي، مهران رود، سردرودچاي و اسكوچاي را از سمت ساحل چپ دريافت ميكند. شاخههاي كوموزچاي و وركشچاي نيز از بلنديهاي ايريداغ و از سمت ساحل راست به آن ميپيوندند
رودخانه آذرشهرچاي
روخانه آذرشهرچاي كه از دامنههاي شرقي كوه سهند سرچشمه ميگيرد از دو شاخه تشكيل شده است. شاخه اصلي آن به نام گنبرچاي از روستاي گنبر عبور ميكند و شاخه ديگر آلمالوچاي است. اين دو شاخه پس از الحاق به نام آب آذرشهر يا آذرشهرچاي ناميده ميشود و از شهرآذرشهر عبور ميكند. اين رودخانه تا سواحل شرقي درياچه اورميه ادامه پيدا ميكند. آب سرشاخهها در روستاهاي مجاور مورد استفاده زراعي قرار ميگيرد و اراضي مزروعي و باغهاي آذرشهر نيز از آب رودخانه استفاده ميكنند.
. رودخانه بيوك چاي
بيوكچاي از دامنه هاي كم ارتفاع جنوب شرقي واحد هيدرولوژيك آجيچايسفلي سرچشمه گرفته و مورد استفاده روستاهاي پيرچوپان، شير امين وداشكسن واقع ميشود.
زيرحوزه درياچه
درياچه اورميه بزرگترين سطح آبي داخل كشور بوده و در پايينترين فرونشستهاي آذربايجان واقع شده است و نزديك 30 رودخانه كه منطقهاي به وسعت 51278 كيلومتر مربع را زهكشي ميكنند وارد اين درياچه ميشوند. وسعت درياچه با توجه به ميزان واردات آبي بين 4500 تا 6000 كيلومتر مربع متغيير است. ارتفاع متوسط درياچه از سطح آزاد دريا 1287 متر است. سواحل درياچه اغلب داراي شيب ملايم با خاكهاي شور و قليايي است كه رودخانههاي وارده به درياچه در اين اراضي پخش ميشوند.درياچه اورميه و اراضي ساحلي آن به عنوان زيرحوزه جداگانهاي منظور شده است كه داراي طول
شرقي از َ00 و ْ45 تا َ03 و ْ46 و عرض شمالي َ58 و ْ36 تا َ18 و ْ38 مي باشد. وسعت اين زيرحوزه معادل 691800 هكتار است.
زيرحوزه درياچه بين دو استان آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي واقع شده و محدود به هفت زيرحوزه درياچه اورميه ميباشد. 26 درصد از خشكي اين زيرحوزه جزوآذربايجان غربي و 74 درصد آن جزو آذربايجان شرقي است.منطقه مسكوني واقع در اين زيرحوزه منحصر به جزيره اسلامي است كه جزو شهرستان تبريز است .
واحد هيدرولوژيك درياچه
زيرحوزه درياچه آبريزگاه هفت زيرحوزه درياچه اورميه ميباشد و فاقد رودخانه اختصاصي بوده و رودخانههاي وارده از ساير زيرحوزهها نيز در اراضي پست ساحلي پخش ميشوند، لذا فاقد واحد هيدرولوژيك است.
زيرحوزه صوفي چاي
ارتفاعات سهند كه بين دو حوزه آبخيز اصلي اورميه و سفيد رود واقع شده است سرچشمه رودخانههاي دايمي و فصلي متعددي است كه به حوزه و درياچه اورميه ميريزند. رودخانهها و آبراهههاي شمالي و شرقي اين ارتفاعات در محدوده زيرحوزه آجيچاي قرار گرفتهاند. رودخانههايي كه از سمت جنوب غربي تا مرز حوزه آبخيز سفيد رود سرچشمه گرفته و پس از طي مسيري در جهت شمال شرقي به جنوب غربي به درياچه اورميه ميريزند، زيرحوزهاي به وسعت 185300 هكتار را زهكشي ميكنند كه به نام صوفي چاي نام گذاري شده است. اين زيرحوزه با مختصات جغرافيايي از َ43 و ْ45 تا َ27 ئ ْ46 طول شرقي و از َ14 و ْ37 تا َ44 و ْ37 عرض شمالي در استان آذربايجان شرقي واقع شده و رودخانههاي قلعهچاي و صوفيچاي رژيمهاي اصلي آنرا تشكيل ميدهند.
واحد هيدرولوژيك قلعه چاي
اين واحد در مختصات جغرافيايي َ43 و ْ45 تا َ20 و ْ46 طول شرقي و َ24 و ْ37 تا
َ42 وْ 37 عرض شمالي قرار دارد. 75353 هكتار وسعت دارد. رودخانه قلعه چاي رژيم اصلي اين واحد است كه از دامنه هاي سهند سرچشمه گرفته و به درياچه اورميه مي ريزد. دشت عجب شير در اين محدوده واقع شده است و 11700 هكتار مساحت دارد.
رودخانه قلعه چاي
رودخانه قلعه چاي رژيم اصلي واحد هيدرولوژيك قلعه چاي است. اين رودخانه از دامنه هاي غربي كوه سهند (ميدان داغ) سرچشمه گرفته و شاخه اي نيز از ارتفاعات مشرف به هر گلان عبور نموده و در روستاي قوزلوجه به آن مي پيوندد. شاخه ديگري نيز كه از كوه اوليا سرچشمه ميگيرد در جنوب روستاي ينگجه وارد قلعهچاي ميشود. رودخانه پس از عبور از جنوب روستاي تجرق در جهت شرق به غرب جريان مييابد و وارد دشت عجب شير گرديده و سپس به درياچه اورميه ميريزد. آب اين رودخانه مورد استفاده روستاهاي مسير در بالا دست و بخصوص در روستاهاي دشت عجب شير قرار ميگيرد.
رودخانه چوانچاي
رودخانه چوانچاي يكي از رژيم هاي جاري در واحد هيدرولوژيك صوفيچاي ميباشد. چوانچاي كه از دامنههاي غربي كوه سهند سرچشمه گرفته و نزولات جوي ارتفاعات ميدان داغي، چماقلو داغي، ارسباران دره سي را از شمال به طرف جنوب جريان ميدهد، از شرق چوان سفلي عبور نموده و در خرمازرد شاخه ماهپري را دريافت ميكند. پس از عبور از روستاي دوش از روستاهاي روشت بزرگ و روشت كوچك نيز ميگذرد و شاخه قپيچاي نيز به اين رودخانه ملحق ميشود. آب اين رودخانه در منطقه بناب مورد بهرهبرداري قرار ميگيرد.
واحد هيدرولوژيك صوفي چاي
رودخانههايي كه اين واحد هيدرولوژيك را زهكشي ميكنند عبارتند از چوانچاي و صوفيچاي كه از دامنههاي غربي و جنوبي سهند سرچشمه گرفته و پس از طي مسيري در جهت شمال شرق به جنوب غرب و عبور از دشت مراغه - بناب به درياچه اورميه مي ريزند. مساحت اين واحد 109947 هكتار ميباشد .اين واحد در مختصات جغرافيايي َ58 و ْ45 تا َ27 و ْ46 طول شرقي و َ14 و ْ37 تا َ44 و ْ37 عرض شمالي قرار گرفته است .
دشت مراغه - بناب به وسعت 26700 هكتار در اين واحد هيدرولوژيك قرار گرفته است.
رودخانه صوفي چاي
رودخانه صوفي چاي يكي ديگر از رژيمهاي جاري در واحد هيدرولوژيك صوفيچاي ميباشد. اين رودخانه از ارتفاعات جنوب غربي كوه سهند سرچشمه ميگيرد. نزولات كوههاي گيروه داغي، ليقوان گيروه سي ، قرمشداغ، چماقلوداغي، شيخسليمانداغي آب فصلي -برفي اين رودخانه را تامين ميكنند. شاخه اسپرانچاي در شمال روستاي تازهكند قشلاق به آن پيوسته و سپس در مسير شمال به جنوب جريان مييابد.اسفستانج چاي از ساحل راست و پس از عبور از روستاي اسفستانج در شمال روستاي علويان وارد صوفيچاي ميشود.رودخانه چكانچاي از دامنههاي جنوبي سهند (ازانداغي و كوه قرهداغ) در شرق واحد هيدرولوژيك صوفيچاي سرچشمه ميگيرد و از ساحل چپ در روستاي قرهناز به صوفيچاي ميپيوندد.
زيرحوزه زرينه رود
رودخانه زرينهرود از ارتفاعات كوهبلقيس، كوه چهلچشمه، قرهالماس، كوه وازنه و كوه هوارهبرزن سرچشمه گرفته و پس از طي مسيري در جهت شمال شرقي به جنوب غربي جريان مييابد و پس از عبور از شهر مياندوآب در قسمت جنوب شرقي به درياچه اورميه ميريزد. شاخههاي ديگري نيز كه از دامنههاي جنوبي كوه سهند جريان مييابند در محدوده دشت به زرينهرود ميپيوندند. اين رودخانه محدوده اي به مساحت 1368200 هكتار را زهكشي مي كند كه بزرگترين زيرحوزه درياچه اورميه را تشكيل ميدهد و داراي موقعيت جغرافيايي َ47 و ْ45 تا َ24 و ْ47 طول شرقي و َ41 و ْ35 تا َ43 و ْ37 عرض شمالي مي باشد.
واحد هيدرولوژيك زرينهرودسفلي
اين واحد هيدرولوژيك در مختصات جغرافيايي َ47 و ْ45 تا َ50 و ْ46 طول شرقي وَ50 و ْ36 تا َ43 و ْ37 عرض شمالي قرار گرفته است. وسعت اين واحد معادل 350468 هكتار است. آب زرينهرود كه زهكش اصلي اين واحد را تشكيل ميدهد در محل نوروزلو ذخيره شده و به صورت منظم مورد استفاده در مصارف كشاورزي اراضي آبخور پايين دست قرار ميگيرد. رودخانه هاي قوريچاي، ليلانچاي، مغانجقچاي و مردقچاي از ارتفاعات شرق و شمال شرق واحد هيدرولوژيك سرچشمه گرفته و در مسيري عموما شرق به غرب جريان يافته و به زرينهرود ميريزند. حد غربي اين وا حد را اراضي پست و باطلاقي حاشيه درياچه اورميه تشكيل ميدهد كه رودخانه زرينهرود در همين منطقه پخش ميشود .
رودخانه مردوق چاي
رودخانه مردوق چاي از دامنههاي جنوبي كوه سهند سرچشمه گرفته و در امتداد شمال به جنوب جريان مييابد. شاخه ديگري به نام مغانجق چاي نيز در همين امتداد از ارتفاعات سهند سرازير شده و پس از عبور از روستاهاي مغانجق و كهجوق در حوالي ديوزرم به مردوقچاي ميپيوندد. اين رودخانه پس از عبور از روستاي قشلاق امير در جهت جنوب غربي جريان يافته واز شمال دشت ملكان عبور ميكند وسپس به شاخههاي متعددي تقسيم ميشود. سيلابهاي اين رودخانه به ليلان چاي متصل شده وبه سمت درياچه اورميه جريان مييابد.
. رودخانه ليلانچاي
رودخانه ليلانچاي از دامنههاي جنوبي كوه سهند سرچشمه ميگيرد كه از دو شاخه اصلي سراجوچاي و بلوكآبادچاي تشكيل شده است. هر دو سرشاخه در جهت شمال به جنوب جريان يافته و در حوالي روستاي كوسهصفر به يكديگر ميپيوندد و ليلانچاي را تشكيل ميدهند. رودخانه مسيري در جهت شمال شرق به جنوب غرب را طي كرده و از آباديهاي ساروقيه، باباقاضي و جنوب ليلان عبور ميكند و آنگاه به سمت شمال غرب منحرف شده و پس از عبور از دشت به شور زارهاي جنوب شرقي درياچه اورميه وارد ميشود. آب اين رودخانه به منظور مشروب نمودن اراضي واقع در حاشيه آن بهره برداري ميشود و جريان سيلابهاي آن به باتلاقهاي كناره درياچه اورميه وارد ميشوند.
رودخانه زرينه رود
رودخانه زرينهرود زهكش اصلي واحد هيدرولوژيك زرينهرودسفلي را تشكيل ميدهد. آب زرينهرود در محل نوروزلو ذخيره شده و به صورت منظم مورد استفاده در مصارف كشاورزي اراضي آبخور پايين دست قرارميگيرد. رودخانههاي قوريچاي، ميلانچاي، مغانجقچاي و مردوقچاي از ارتفاعات شرق و شمال شرق واحد هيدرولوژيك سفلي سرچشمه گرفته و در مسيري عموما شرق به غرب جريان يافته و به زرينهرود ميريزند. حد غربي اين واحد هيدرولوژيك اراضي پست و باتلاقي حاشيه درياچه اورميه ميباشد كه رودخانه زرينهرود در همين منطقه پخش ميشود. شرح مختصري در رابطه با جريانهاي آبي ذكر شده ارايه ميگردد.
رودخانه قوري چاي
رودخانه قوريچاي از بلنديهاي مشرف به روستاي آق زيارت واقع در شهرستان هشترود آذربايجانشرقي سرچشمه گرفته و مسيري در جهت جنوب به شمال را طي ميكند. در شاخه ديگر بنام حاضران چاي ويوخاريچاي در همين جهت از ارتفاعات مزبور سرچشمه گرفته و به قوريچاي ميپيوندند. سپس رودخانه قوريچاي در جهت شمال شرق به جنوب غرب تغيير مسيرداده و شاخه هاي كوچك ديگري را دريافت كرده و از سمت شرق وارد درياچه سد نوروزلو ميشود.
حوزه آبخيز سفيد رود
-در حوزه آبخيز رودخانه سفيد رود زيرحوزه قرنقو -آيدوغموش -زنجانرود با دو واحد هيدرولوژيك قرنقو -آيدوغموش و انگوران چاي.
- حوزه آبريز سفيد رود در محدوده تلاقي رشته كوههاي البرز، زاگرس و مركزي بين مختصات جغرافيايي 46 درجه و 37 دقيقه تا 51 درجه و 11 دقيقه طول شرقي و 34 درجه و 50 دقيقه تا 37 درجه و 55 دقيقه عرض شمالي واقع شده است. مساحت اين حوزه 60494 كيلومترمربع است كه حدود 44927 كيلومتر مربع آن را مناطق كوهستاني و 15567 كيلومتر مربع ديگر را دشتها و كوهپايه ها تشكيل ميدهند. دشتها در بخش عليا و نيز بخش پاييني حوزه قرار داشته و مناطق مركزي آن كوهستاني ميباشد. حوزه مذكور بخشي از حوزه آبريز درياي خزر محسوب شده و محدود به چهار حوزه آبريز اصلي ايران يعني حوزههاي درياچه اورميه، خليج فارس ، مركزي و درياي خزر ميباشد.
- از كل مساحت حوزه آبخيز سفيد رود فقط 18 درصد در محدوده استان آذربايجانشرقي واقع شده است. حوزه آبريز سفيد رود به چند زيرحوزه و واحد هيدرولوژيك تفكيك شده است كه در اين نوشته زيرحوزهها و واحدهاي هيدرولوژيك واقع در استان آذربايجانشرقي ذكر شدهاست. است.
واحد هيدرولوژيك قرنقو -آيدوغموش
-واحد هيدرولوژيكي قرنقو -آيدوغموش، بزرگترين زيرحوزه قزل اوزن و سفيدرود بوده و مساحتي معادل 9122 كيلومتر مربع را دارا مي باشد. اين واحد هيدرولوژيكي در ميانه قزل اوزن واقع شده است و در آن علاوه بر رودخانه قزل اوزن كه از انتهاي بخش غربي حوزه عبور ميكند رودخانههاي متعددي همچون آيدوغموش قرانقو و شهرچاي جريان دارند.
- در ا ين واحد هيدرولوژيكي دشت ميانه -هشترود، مساحتي برابر با 1396 كيلومتر مربع را اشغال كرده است.
- محدوده جغرافيايي واحد هيدرولوژيكي قرنقو -آيدوغموش شامل 46 درجه و 25 دقيقه تا 48 درجه و 10 دقيقه طول شرقي و 36 درجه و 45 دقيقه تا 37 درجه و 55 دقيقه عرض شمالي است . مهمترين مناطق مسكوني اين واحد را شهرهاي ميانه و سرا سكند( هشترود) تشكيل ميدهند كه تعداد آنها نسبت به وسعت منطقه بسيار كم است.
- ازنظر توپوگرافي، اين واحد هيدرولوژيكي وضعيتي خاص دارد. مناطق كم شيب آن يا در سراب حوزه ها واقع شده كه شاخه هاي فرعي رودخانهها از بين آنها عبور ميكند و يا در مناطق مرتفع بين رودخانهاي قرار دارند كه انتقال آب از رودخانه به اين اراضي را مشكل مي سازد. نگاهي گذرا به مسير رودخانههاي مهم واحد هيدرولوژيكي نشان ميدهد كه تمامي آنها هنگاميكه داراي آب كافي هستند از مناطق بسيار پرشيب وتنگه مانند عبور ميكنند كه امكان دسترسي زارعين را به رودخانه ميسر نميسازد.
- واحد هيدرولوژيكي قرنقو - آيدوغموش يك حوزه مستقل هيدرولوژيكي محسوب نميشود.
- اين شبكه هيدرولوژيكي وضعيت خاصي دارد بدين صورت كه سه رودخانه مهم اين واحد تقريبا دريك نقطه بهم پيوسته و در فاصله كوتاهي به قزل اوزن متصل ميگردند. اين وضعيت باعث ميگردد دبي رودخانه قزل اوزن به طور ناگهاني افزايش زيادي يافته كه در ايجاد فرسايشهاي كناري در حاشيه قزل اوزن بين محل تقاطع سه رودخانه با قزل اوزن تا نقطه خروجي حوزه بسيار موثر است.
رودخانه شهرچاي :
-شهرچاي از منطقه تكمه داش و از كوه قاسم داغي به ارتفاع 2465 متري سرچشمه گرفته وبيش از 90 درصد مسير آن در امتداد جاده ميانه -تبريز قرار دارد. اين رودخانه داراي شبكه زهكشي بسيار نامتقارن بوده بطوريكه اكثر شاخه هاي فرعي آن از بخش شمالي وارد رودخانه اصلي ميگردند. تنها شاخهاي كه از ساحل جنوبي به آن مي پيوند زردين چاي است كه از ارتفاع 2169 متري كوزگولي داغ سرچشمه ميگيرد.
- شاخه هاي مهم ساحل شمالي اين رودخانه به ترتيب از سراب به سمت پاياب رودخانه
شهرچاي عبارتند از : سياه چمنچاي ، شيخ احمدچاي، صومعه چاي، گاوينه رود بولانليقچاي، اشلق چاي، كلامرزچاي كه سپس به قوري چاي تبديل ميشود و در نزديكي شهرميانه وارد شهرچاي ميگردد.
رودخانه قرنقو:
مهمترين رودخانه اين واحد هيدرولوژيكي ، قرنقو ميباشد كه بيشترين طول رودخانه و همچنين دبي را دارد. اين رودخانه از ارتفاعات شمال غرب منطقه كه بيش از 3700 متر ارتفاع دارند سرچشمه گرفته و پس از طي مسافتي حدود 60 كيلومتر شاخه ديگري كه آلمالوچاي است به آن مي پيوندد. از آن به بعد و پس از حدود 14 كيلومتر در محل خواجه غور، رودخانه كلقان چاي كه آن نيز از كوه قوچ گلي داغ سرچشمه ميگيرد به قرنقو متصل ميشود. در فاصله كوتاه 60 كيلومتري از اين محل شاخه جنوب غربي شورچاي وارد آن مي شود. 9كيلومتر بعد از اين محل رودخانه سراسكند نيز كه از ارتفاع 2160 متري سرچشمه مي گيرد از بخش شمالي رودخانه به آن متصل ميگردد.پس از حدود 9 كيلومتر پايين تر، شاخه بزرگي بنام شورجه چاي به قرنقو مي پيوندد. اين رودخانه خود از سه شاخه شورجه چاي، سوغانچي چاي و قره آقاج چاي تشكيل شده است كه دو شاخه اخير آن از اهميت بيشتري برخوردار مي باشد. از اين نقطه به بعد عرض حوزه قر نقو به طور ناگهاني كاهش يافته بطوريكه به كمتر از عرض خود در قسمت سراب ميرسد. از اين قسمت تا نقطه خروجي اين حوزه در نزديكي ميانه ، شاخه مهم ديگري به آن متصل نميشود بنابراين يك گروه هيدرولوژيكي مهم نيز در نيمه فوقاني اين واحد تشكيل شده كه نقش مهمي روي فرسا يش كناري دارد.
رودخانه آيدو غموش :
رودخانه آيدوغموش كه در بخش جنوبي حوزه رودخانه قرا نقو قرار دارد داراي حوزه اي بسيار كشيده است كه كمتر رودخانه اي با اين طول ديده مي شود و تنها شاخه فرعي آن كه تا اندازه اي مهم است ظلم آباد چاي مي باشد كه در بخش سراب حوزه به آيدوغموش مي پيوندد. اين رودخانه پس از گذر از زير پل راه آهن به دو رودخانه قرنقو و شهرچاي متصل مي گردد.
رودخانه قزل اوزن :
رودخانه قزل اوزن يكي از دو شاخه مهم رودخانه سفيدرود مي باشد.بطوري كه ميتوان گفت رودخانه سفيد رود همان قزل اوزن و يا قزل اوزن همان سفيد رود است. اين رود يكي از رودهاي مهم ايران و حوزه آبريز درياي خزر ميباشد. اين رودخانه آبهاي منطقه وسيعي از استانهاي كردستان، همدان، اردبيل، آذربايجان و زنجان را جمع آوري و در سد منجيل وارد سفيد رود مي نمايد. شاخه هاي اوليه اين رودخانه از ارتفاعات چهل چشمه كردستان سرچشمه گرفته و در جهت خاوري جريان مييابد. سرشاخه هاي قزل اوزن در كردستان بنام رودخانه هاي گلان، گرش ناميده ميشوند و در محلي به نام گزمل به يكديگر پيوسته و قزل اوزن را تشكيل مي دهند.رودخانه قزل اوزن درادامه جريان خود وارد بخش ماه نشان زنجان ميگردد. رودخانههاي گوراني و خوئين را در نزديكي شهرماه نشان رودخانه انگوران را ضميمه خود مينمايد و در همين منطقه رودخانه هاي قلعه چاي و تلخه رود به آن اضافه ميگردند. قزل اوزن در قره آفتاب وارد جلگه زنجان ميگردد و پس از دريافت شاخه هاي ديگر و طي مسير در روستاي آچاچي واقع در 10 كيلومتري خاورشهر ميانه رودخانههاي آيدوغموش، قرنقو و شهرچاي را دريافت نموده و به سمت شمال خاوري تغيير مي يابد.رودخانه قزل اوزن در روستاي گوند و غدي روخانه گرمي (گوند و غدي) و در روستاي قشلاق شاخهاي را به نام آرپاچاي دريافت ميكند و در جهت خاوري جريان مييابد. سپس وارد بخش هشتجين خلخال ميشود و سرانجام در روستاي گيلوان وارد شاخه باختري درياچه سد سفيدرود ميگردد. در همين منطقه با رود شاهرود در هم پيچيده و سپس به نام سفيد رود ناميده ميشود.
. رودخانه گرمي :
اين رودخانه نسبت به سه رود خانه قرنقو ، آيدوغموش و شهرچاي بسيار كوچكتر بوده و آب قابل ملاحظه اي نيز ندارد.رودخانه گرمي داراي سه شاخه فرعي بنامهاي قندقلووحاجي يوسفلو و گوندوغدي بوده و شاخه مهم ديگري به آن نمي پيوندد. اين رودخانه در حدود 15 كيلومتر بالاتر از ايستگاه هيدرومتري استور كه نقطه خروجي اين زير واحد است به قزل اوزن مي پيوندد و از ساحل مقابل آن ، شاخه مهمي وارد قزل اوزن نميگردد.
. رودخانه آجي چاي :
رودخانه آجي چاي از سرشاخه هاي رودخانه قزل اوزن بوده و در بخش چهار اويماق (قره آغاج) هشترود واقع مي باشد. شاخه هاي متعدد اوليه آن از دامنه هاي كوه ساري گوني واقع در جنوب خاوري سراسكندر (هشترود) سرچشمه مي گيرند و در جهت شمال خاوري جريان يافته و در روستاي قراگوني وسطي بهم پيوسته و رودخانه آجيچاي را تشكيل مي دهند. رودخانه مزبور سپس در جهت خاور ادامه مسير ميدهد.اين رودخانه روستاهاي قراگوني پايين، شور قشلاق ، دادلو و ارس را سيراب نموده و در خاور روستاي اخير الذكر وارد قزل اوزن ميگردد.بستر رودخانه آجيچاي در ابتدا كوهستاني و پس از روستاي شور قشلاق در مناطق كم ارتفاع و گسسته قرار دارد و بعلت عبور از مناطق نمكي آب رودخانه فاقد كيفيت مناسبي مي باشد. اين رودخانه داراي آب فصلي است .